Olen perinyt vanhemmiltani huonot hampaat. Tuleeko minulle aina sen vuoksi reikiä?

Huonot hampaat eivät periydy. Puuttelliset tai virheelliset kotihoitotavat puolestaan opitaan kotona. Uudet, oikeat tavat voi kuitenkin aina oppia!

Hampaissani ei ole kipuja eikä särkyjä. Miksi minun pitäisi silti käydä hammaslääkärillä?

Tarkastuksessa hammaslääkäri tutkii koko suun ja leukojen alueen, ei pelkästään hampaita. Tärkeää on seurata myös mm. ikenien ja limakalvojen terveyttä. Säännölliset tarkastukset ovat myös taloudellisia: varhaisessa vaiheessa todetut ja korjatut viat ovat halvempia hoitaa, kuin pitkälle edenneet ongelmat. Samoin pitkät hoitosuhteet ovat tutkitusti kokonaistaloudellisia potilaan kannalta.

Narskuttelen öisin hampaitani. Myös leukaniveleni ovat usein arat. Olen kuullut puhuttavan jostain kiskohoidosta. Tarvitsenko sellaisen?

Tällaisessa tapauksessa suosittelen varaamaan ajan hammaslääkärin tutkimukseen. Meillä on käytössämme BioPak-laitteisto, jonka avulla voidaan tarvittaessa tehdä  purentaelimistön toiminnallinen tutkimus. Hammaslääkärin tutkimuksen perusteella potilaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Hoidossa käytetään usein mainitsemaasi purentakiskoa, mutta lisäksi myös Tens-rentoutushoitoa sekä tasapainotetaan purentaa.

Teillä on käytössä laserpora. Sattuuko sen käyttö? Voiko se polttaa?

Laserlaitteen käyttö on yleisesti kivuttomampaa kuin tavallisen poran. Usein laserilla porattaessa ei tarvitse edes puuduttaa. Laserin vaikutus ei perustu lämpöön tai polttamiseen, vaan laserin valoenergia välittyy kohdekudokseen veden välityksellä.

Tehdäänkö teillä valkaisuja?

Kyllä tehdään. Teemme vastaanottovalkaisuja laserlaitteen avulla. Lisäksi teemme kotivalkaisulusikoita. Valkaisumenetelmä valitaan aina yksilöllisesti. Ennen valkaisua hampaisto on aina hoidettava. Suussa ei saa olla reikiä, vuotavia vanhoja paikkoja eikä hammaskiveä tai värjäymiä. Valkaisulla ei voida vaikuttaa vanhojen paikkojen väriin. Siksi valkaisun jälkeen voidaan joutua vaihtamaan vanhoja paikkoja vaaleammiksi.

Onko sähköhammasharja parempi kuin tavallinen harja?

Molemmat vaihtoehdot ovat tehokkaita puhdistajia oikealla tekniikalla, mutta sähköharjalla pääsee varmimmin hyvään lopputulokseen. Sähköhammasharjan pää on pieni, joten sen avulla pääsee vaikeisiinkin paikkoihin. Sen harjakset ovat pehmeitä eli hellävaraisia ikenille. Lisäksi harjausliike on äärimmäisen tehokas sähköharjoissa.

Kuinka usein hammasharja pitää vaihtaa uuteen? Entä sähköharjan harja?

Sekä manuaalinen hammasharja että sähköharjan vaihtopää on vaihdettava uuteen yleensä kolmen kuukauden välein tai kulutuksen mukaan. Myös aina flunssan jälkeen on syytä vaihtaa harja uuteen.

Hampaani vihlovat kun syön tai juon jotain kylmää. Mikä avuksi?

Kannattaa käydä tarkistuttamassa hammaslääkärillä vihlonnan syy. Kotikonstina voi käyttää vihloville hampaille tarkoitettuja hammastahnoja.

Tiedän, että limpparit ovat huonoja hampaille, koska niissä on paljon sokeria. Itse juon vain light-juomia, nehän eivät ole haitallisia koska niissä ei ole sokeria?

Kyllä myös light-juomat ovat haitallisia hampaille! Juomat ovat hyvin happamia ja pehmentävät siten hammaskiillettä. Pahinta on, jos juo happamia juomia pitkin päivää, jolloin happohyökkäys on koko ajan käynnissä. Myös energiajuomat ovat hyvin happamia ja haitallisia hampaille usein nautittuina.

Mitä ovat hammasimplantit? Paljonko ne maksavat?

Implantilla tarkoitetaan ruuvia, jolla korvataan menetetyn hampaan juuri. Implantin     materiaali on yleensä titaania. Ruuvin varaan voidaan rakentaa potilaan purenta huomioiden posliini-, kulta- tai muu vastaava kruunu. Implanttihoidon hintaan vaikuttavat monet seikat. Karkea kustannusarvio yhden korvattavan hampaan hinnaksi on noin 2000-2500 euroa.